Panasonic, BMW, Casio, Honda… Günümüzün en bilindik teknoloji şirketleri uzun yıllardır piyasaya hükmediyor.
Tüm bu şirketler başlangıçta bambaşka ürünler üretiyorlardı. Daha önce bu konuyla ilgili bir içerik yazmıştık, onu en alta bıraktık. Şimdi devamına göz atalım!
1981 yılında Konosuke Matsushita’nın kurduğu Panasonic, ilk ürün olarak çift bağlantılı bir elektrikli priz üretmişti. Japonya’da elektrikli aletlerin daha işlevsel olması için üretilen bu priz, zamanla şirketi teknoloji devleri arasına soktu.
Teknoloji devi Philips, 1981 yılında Gerard Philips tarafından elektrik ampulleri üretmek için kurulmuştu. Basit bir ürünle başlayan şirket, zaman geçtikçe hem elektronik hem sağlık alanında en başarılı şirketlerden biri oldu.
1946 senesinde Tadao Kashio tarafından Tokyo’da kurulan Casio, “Yubiwa Pipe” isimli sigara tutucu gibi yenilikçi ürünlerle piyasaya giriş yapmıştı. Bu ürün sayesinde sigara içerken parmaklar kullanılabiliyordu.
Elektronik cihazlar ve parçaları konusunda dünyanın sayılı markalarından olan Toshiba, Shibaura Engineering Works adı altında bir elektrik mühendisliği şirketi olarak kurulmuştu ve 1890’da Japonya’nın ilk ampullerini üretmişti.
IBM’den sonra dünyanın en eski teknoloji şirketi olan Fujitsu, 1935 yılında kurulmuştu ve ilk ürünleri telefon anahtarlama sistemleriydi. Daha sonra teknoloji ve bilgi teknolojileri alanında devrim yarattı.
Michael Dell, Texas Üniversitesinde öğrenciyken kişisel bilgisayarların maliyetini düşürüp onları daha erişilebilir hâle getirmek için odasında bilgisayarlar monte ederek işe başlamıştı. Kendi küçük odasında kurduğu iş modelini zamanla geliştirerek dünyanın en büyük bilgisayar üreticileri arasında yerini aldı.
1912 yılında Tokyo-Japonya’da kurulan elektronik ürün üreticisi Sharp, 1915 senesinde “Ever-Sharp” adlı mekanik kurşun kalemler üretmişti. Sonradan tüketici elektroniğine geçerek televizyon ve ekran teknolojilerinde öncü oldu.
Almanya’nın I. Dünya Savaşı’nda kullandığı uçakların motorlarını üreten BMW, savaş sonrası otomobil ve motosiklet üretimine geçti. Uçak motorlarındaki mühendislik başarıları, onların otomotiv dünyasında prestij kazanmalarına yardımcı oldu.
Honda, savaş sonrası Japonya’da bisikletler için küçük motorlar üreterek yola çıkmıştı. Bu basit ancak yaratıcı ürün, onları otomotiv ve motosiklet dünyasında küresel bir oyuncu hâline getirdi.
Yorumlar (0)